stemwijzer wat betreft vissenwelzijn

Deze week werd door die Dierencoalitie de website wieisjouwdierenkandidaat.nl gelanceerd. Als onderdeel van de Dierencoalitie heeft de Vissenbescherming hieraan mee gewerkt. Op wieisjouwdierenkandidaat.nl kun je aan de hand van stellingen achterhalen welke kandidaten voor de komende tweede kamer verkiezing zich inzetten voor dierenbelangen die jij belangrijk vindt.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen sloegen wij en de andere dierenorganisaties van de Dierencoalitie de handen ineen. Omdat dierenwelzijn voor miljoenen kiezers onderbelicht blijft in de bestaande kieswijzers, werd deze week een handige keuzehulp gelanceerd op wieisjouwdierenkandidaat.nl. Met dit initiatief hopen we zoveel mogelijk diervriendelijke politici in de Tweede Kamer te krijgen.

Alle kandidaat-Kamerleden konden hun steun uitspreken voor veertien diervriendelijke stellingen. Online geeft de kiezer aan welke stellingen voor hem of haar belangrijk zijn, waarna de beste dierenkandidaten naar voren komen.

Verschillende kandidaten van Partij voor de Dieren, D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, 50Plus, SGP, SP en JA21 hebben hun steun uitgesproken voor een deel van de stellingen. Denk hierbij aan stellingen als: ‘het afschaffen van het houden van dieren in kooien in de veehouderij’, ‘het stoppen van de plezierjacht’ of ‘het verbeteren van het toezicht en handhaving op dierenwelzijn door meer budget en capaciteit’. Dirk-Jan Verdonk van de Dierencoalitie is blij met het resultaat: ‘De brede steun voor de stellingen is hoopvol en toont dat kandidaat-Kamerleden de noodzaak zien voor meer en betere bescherming van dieren.’

Geen dierenkandidaat bij VVD en CDA

Helaas ontbreekt daarentegen stellingname van CDA, VVD, PVV, Forum voor Democratie en Denk. Volgens Verdonk is het teleurstellend dat er binnen grote partijen als het VVD of CDA geen kandidaat is die zich voor dierenwelzijn wil uitspreken. De steun van deze partijen is hard nodig om significante stappen op het gebied van dierenwelzijn te zetten. Zonder deze steun is het de vraag of er op termijn voldoende zal veranderen. Bij andere potentiële regeringspartijen wordt die ontwikkeling wel gezien; een betere bescherming van dieren maakt steeds nadrukkelijker onderdeel uit van de politieke speerpunten, aldus Verdonk.

Kieswijzer wat betreft vissenwelzijn

Stelling 7 is ‘Het aanpakken van het leed bij vissen, schaal- en weekdieren‘.
De film ‘My Octopus Teacher’ toont op briljante wijze dat octopussen prachtige, gevoelige en intelligente wezens zijn. Dit geldt ook voor vissen en andere zeedieren die uit de zee komen. In de praktijk worden deze dieren echter op elkaar geperst bij de vangst, gestript van hun huid, bij volle bewustzijn opengesneden, levend gekookt of levend bevroren. Elke dag sterven miljoenen vissen en zeedieren een gruwelijke dood. Het is de hoogste tijd dat ook zij wettelijke bescherming krijgen door het stellen van welzijnsregels voor het vangen, doden en houden van deze dieren.

Er zijn in totaal 21 kandidaten die stelling ondersteunen:
8 van de Partij voor de Dieren,
7 van GroenLinks,
2 van de SP,
1 van de PvdA,
1 van D66,
1 van de Christen Unie,
1 van 50+.

Van de andere partijen heeft niemand deze stelling ondersteund.  Wat ons betreft zou, qua betrokkenheid bij vissen een stem dan ook zeker voor één van hen zijn.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten