Visvrij challenge

Gelukkig vinden steeds meer mensen het heel normaal om minder vlees te eten. Maar de consumptie van vis neemt helaas alleen maar toe. Het lijkt of vissen vergeten worden. We zouden graag zien dat consumenten bewuster en minder vis gaan eten. De VisVrij Challenge van de Dierenbescherming is daarom een erg goed initiatief welke we erg graag steunen. Schrijf je je in voor de challenge? Dan ontvang je elke week een smsje met een visvrij recept uit het VisVrij VisBlij receptenboekje.

Keurmerk en vissenwelzijn?

Ieder jaar komen er gelukkig meer flexitariërs en vegetariërs bij. Echter vervangt een kwart van de flexitariërs vlees door vis en schaal- en schelpdieren. En daarnaast zijn er vegetariërs die aangeven wèl vis te eten. En dat is apart, want vissen zijn immers ook dieren. Vissen ervaren pijn en hebben gevoel, en kunnen angst en stress ervaren. Mensen zijn zich hier vaak minder bewust van. Achter de visconsumptie gaat helaas veel vissenleed schuil. Nu zijn er inmiddels enkele kermerken, zoals ASC en MSC, maar deze zeggen vooral iets over de ecologische impact en amper iets over vissenwelzijn. Dus ook al koop je vis met een keurmerk, hiermee wordt vissenleed niet beperkt helaas.

Hoe zit het met omega 3?

Er wordt veel reclame gemaakt voor vis als exclusieve bron voor omega 3. Die exclusiviteit is ongegrond. Vissen maken Omega 3 niet zelf aan maar halen dat uit zeewier en algen. En dat kunnen wij mensen natuurlijk net zo goed. Wij mensen kunnen Omega 3 binnen krijgen door plantaardige
Omega 3 supplementen in te nemen bijvoorbeeld. Of gerechten te maken met zeegroenten zoals
zeewier en zeekraal. Maar ook walnoten, lijnzaad en broccoli bevatten Omega 3.”

Recepten zonder vis

Om net als bij vlees een alternatief te bieden voor vis, worden voor de VisVrij Challenge 10 visvrije
recepten, plus 1 bonusrecept van The Dutch Weed Burger geïntroduceerd. Maartje Borst en Lisette Kreischer, bekend van succesvolle kookboeken als Man.Eat.Plant. en Groente uit zee! schreven speciaal voor de challenge lekkere en gezonde recepten die eenvoudig te bereiden zijn. “Er zijn zoveel
prachtige plantaardige ingrediënten waarmee je een zilt gerecht kunt maken! Door het combineren
van de juiste smaken, texturen en vormen kun je een nieuwe, spannende interpretatie van
vertrouwde gerechten op tafel toveren.” Aldus Maartje Borst.
Wil je alle recepten ontvangen? Doe dan mee met de VisVrij Challenge.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten