Oproep overheid: help de vissen

Nederland moet veel meer aandacht hebben voor het welzijn van vissen bij de vangst en bij het doden. In een gezamenlijke brief roepen wij samen met Compassion in World Farming, de Dierenbescherming en Wakker Dier Tweede Kamerleden op vissenwelzijn centraal te stellen in het visserijbeleid.

Vissen lijden massaal bij de vangst en het doden. Dieren worden verdrukt in de netten, raken gewond en voeren vaak een lange, pijnlijke doodstrijd. Aanstaande maandag vergadert de Tweede Kamer over de visserij. Toch staat vissenwelzijn weer niet op de agenda.

We vinden het heel teleurstellend dat de hoofdrolspelers in het debat, de vissen zelf, weer geen aandacht krijgen. Het is de hoogste tijd dat de overheid vissenwelzijn serieus neemt. Vissen zijn intelligente dieren die gevoel hebben en pijn kunnen lijden. Zo moeten we hen ook behandelen.

Samen met onze collega-organisaties roepen we op tot meer onderzoek naar nieuwe methodes om vissen te vangen en te doden, waarbij de dieren zo min mogelijk stress en pijn hebben. Momenteel is er maar één schip in de vaart dat schollen verdooft voordat ze worden gedood.  


Nederlanders willen beter vissenwelzijn

De meeste Nederlanders vinden dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden en dat ze dezelfde bescherming verdienen als andere dieren. Het is momenteel echter onmogelijk om in de supermarkt vis te kopen, waarbij het vissenwelzijn voldoende gewaarborgd is. De Dierenbescherming liet kortgeleden in een nieuw onderzoek zien dat sommige supermarkten wel verbetering willen voor de vissen, maar dat de mogelijkheden beperkt zijn.

Ook bij vissen met een keurmerk, zoals MSC en ASC, wordt nauwelijks rekening gehouden met welzijn en lijden de dieren op grote schaal. Wakker Dier nomineerde MSC en ASC daarom voor de Liegebeestverkiezing en we startten een internationale actie waarbij we de grootste viskeurmerken oproepen een einde te maken aan het vissenleed.

Ook de overheid moet nu haar verantwoordelijk nemen en zich inzetten voor een betere behandeling van vissen. Onder andere door vissenwelzijn een belangrijke plek te geven in het visserijbeleid en te investeren in verbeteringen voor de dieren.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten