Provincie Noord-Holland tegen levend koken van kreeften en krabben

Onlangs heeft provincie Noord-Holland een motie aangenomen die oproept om geen middelen meer te steken in evenementen en activiteiten waarbij niet uitgesloten kan worden dat kreeften en krabben levend worden gekookt. Een fantastisch resultaat, aangezien het landelijk niet verboden is om krabben en kreeften levend te koken, maar de Statenleden toch voor mededogen voor de kreeften en krabben kozen.

Statenlid Ines Kostić van de Partij voor de Dieren hield een betoog waarin ze enkele voorbeelden uit de wetenschap over kreeften en krabben aanhaalde. Zo amputeren deze dieren soms hun eigen poot als ze zichzelf zo kunnen redden uit een pan met kokend water, blijken antidepressiva net als bij mensen ook bij kreeften angstgevoelens weg te nemen, kunnen ze niet in shock raken wanneer ze aan wrede handelwijzen worden blootgesteld en hebben kreeften een erg goed ontwikkelde tastzin en zijn ze gevoelig voor temperatuurveranderingen.
Ook verwees ze naar het Verenigd Koninkrijk, waar de RSPCA, neurowetenschappers en dierenartsen in een brief om een verbod op het levend koken van schaal- en schelpdieren hebben gevraagd en naar Zwitserland en Nieuw-Zeeland waar dit al verboden is.
Tot slot deed ze een beroep op de morele plicht om het onnodig lijden van dieren te voorkomen. Volgens wetenschappelijk onderzoek voldoen kreeften en krabben aan belangrijke criteria voor pijnbeleving, meer dan genoeg reden om redelijkerwijs te vermoeden dat de dieren kunnen lijden. Kostić: “Ons alleen beroepen op achterhaalde nationale lijn rond dit onderwerp, is weigeren van eigen morele verantwoordelijkheid.

De motie werd mede-ingediend door de ChristenUnie, Forum voor Democratie, DENK en GroenLinks en werd aangenomen met 34 stemmen voor en 17 tegen.

Wij zijn zeer verheugd dat de provincie zich hiermee heeft uitgesproken tegen het levend koken van kreeften en krabben.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten