Vissenopvang Den Helder/Breezand

In de kop van Noord-Holland, in het dorp Breezand, nabij Anna Paulowna, bevindt zich een heuse vissenopvang. Bij deze vissenopvang kunnen mensen gratis hun vissen, kreeften en schildpadden brengen die ze niet langer zelf willen houden. De eigenaar, Steven Goedhart, neemt de zorg voor deze dieren over en probeert een nieuw, goed plekje voor ze te vinden.

Vissen verzorgen doet Steven, een jongeman van begin dertig en werkzaam op een zorgboederij, al van kindsbeen af. Zijn vader hield vissen uit liefhebberij en na zijn dood ging Steven daar mee verder. Acht jaar geleden is hij de vissenopvang begonnen: eerst in Den Helder en na zijn verhuizing in Breezand. Want de opvang heeft hij in zijn woning. In zijn huis en op het balkon staan achttien aquaria: de meeste met vissen, één met twee schildpadden en in de twee aquaria op het balkon kweekt hij waterplanten.

In de vissenopvang verblijven zo’n tweeduizend vissen van vijftien of zestien verschillende soorten.   Er zijn veel guppies, maanvissen en corydoras, een plecostomus (ook wel zuignapmeerval of algeneter genoemd) en zelfs twee schildpadden. Zo’n honderd mensen per jaar komen hun vis(sen) brengen, soms geven ze ook medicijnen of andere benodigdheden mee. De Dierenambulance, met wie Steven goed contact heeft, geeft ook wel eens afgestane vissen bij hem af. In bijzondere situaties haalt hij de dieren zelf op. De nieuwkomers gaan eerst een week in een quarantaine-aquarium om te bekijken of ze gezond zijn. Daarna verhuizen ze naar een ander, passend aquarium. Ziektes worden behandeld met medicijnen.

De mensen die hun vissen afstaan doen dat om verschillende redenen: zo komen er al snel te veel van (in geval van guppies), blijken de vissen rovers te zijn en kleine visjes op te eten (in geval van maanvissen) of worden ze te groot voor het aquarium, iets wat men van te voren niet wist. Vaak redenen waaruit blijkt, en waar Steven het grondig mee eens is, dat de voorlichting aan kopers in dierenwinkels en tuincentra waar vissen verkocht worden, ernstig tekort schiet.

Steven doet al het werk zelf: de verzorging van de vissen, het zoeken naar een nieuwe eigenaar, het bijhouden van zijn Facebook-pagina en website en het adverteren/bekend maken van zijn opvang op Marktplaats. Hij vraagt geen geld aan de mensen die vissen bij hem afgeven, maar krijgt wel geregeld een gift van ze. Daarnaast heeft hij een kleine financiële vergoeding ontvangen van gemeente Hollands Kroon, waaronder Breezand valt. Steven heeft geen wens om heel bekend te worden of een grootse opvang te runnen. Wél zou hij graag wat grotere aquaria willen hebben. Hij wil de opvang zelf, zonder vrijwilligers, voortzetten en doet het voor de vissen. Want, zo zegt hij, vissen hebben óók een hart!

Breezand3 Breezand2 Breezand1 Breezand4

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten