Bewuste visweek niet visvriendelijk

De Bewuste Visweek, voorafgaand aan de week van Dierendag, besteedt aandacht aan het MSC- en ASC-keurmerk voor respectievelijk zeevis en kweekvis. Beide keurmerken bieden een garantie voor een bepaalde mate van duurzaamheid in de productie van zeevis en kweekvis. Het is een goede zaak dat steeds meer visproducten het MSC- en ASC-keurmerk dragen. Maar beide keurmerken laten helaas nog steeds het welzijn van de gevangen en gekweekte vissen volledig buiten beschouwing. Dus alleen al hierom kunnen ook visproducten met deze twee keurmerken niet ‘met een goed gevoel’ geconsumeerd worden door mensen die ook enig medegevoel voor vissen hebben. De zeevis met MSC-keurmerk wordt nog steeds in reusachtige netten met duizenden kilo’s vissen tegelijk gevangen, waardoor de dieren zware verwondingen worden toegebracht. Vervolgens worden ze levend gestript, als ze tenminste niet al eerder zijn gestikt. De kweekvis wordt ook voor een deel gevoerd met in het wild gevangen vis en wordt onder barre omstandigheden gekweekt. De vissen lijden massaal onder hevige stress die daar in de overvolle kweekvijvers heerst. Ze worden ook niet eerst bedwelmd voordat ze worden gedood. Er moet dus nog heel veel aan deze keurmerken verbeterd worden.
Als je om dieren geeft, kun je beter maar geen vis eten.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten