Vissen levend van hun ingewanden ontdaan zonder gedood te zijn!

In De Gelderlander van 28 december 2016  verscheen een schokkend bericht over stuiptrekkende vissen in een winkel in Nijmegen. De vissen zijn levend van hun ingewanden ontdaan zonder gedood te zijn. Ze hebben daardoor nodeloos lang moeten lijden. Op het bijgevoegde youtube-filmpje is dit te zien.

Een vrijwilliger van de Sea First Foundation heeft de lijdende vissen weten te filmen. Hieronder volgt een verklaring van de voorzitter, Dos Winkel, van de Sea First Foundation:

“Namens Sea First, wil ik iedereen die gereageerd heeft op ons bericht over de ernstige mishandeling van de steuren, hartelijk dank zeggen. De reacties waren op een enkele uitzondering na, heel positief. Misschien goed om nog te vermelden dat de eigenaars van de winkel die de steuren besteld had, ook zeer ontstemd waren over het feit dat deze dieren nog leefden. Inmiddels hebben we ALLE politieke partijen in Nederland aangeschreven en gevraagd om actie te ondernemen tegen deze barbaarse methode. Het is nu Kerstreces van de Tweede Kamer, maar we verwachten over enkele dagen reacties. Ook is namens Sea First officieel klacht neergelegd bij de politie tegen het bedrijf in Duitsland dat de dieren zogenaamd heeft gedood en naar Nederland heeft getransporteerd. De politie heeft beloofd onderzoek te doen. Wij houden jullie op de hoogte.

Misschien voor de enkeling die reageerde dat het “slechts” om stuipjes van de vissen ging, het volgende: vissen kunnen wanneer zij hersendood zijn inderdaad nog bewegingen vertonen, die op ruggenmergsniveau ontstaan. Dit kan minuten aanhouden en in sommige gevallen ook nog wel iets langer. Deze dieren waren ruim tien uur (!) eerder “gedood”. Elke beweging die dan nog plaatsvindt, betekent dat de dieren nog bij bewustzijn zijn en dus nog leven, ook al zijn ze gestript (de ingewanden er uit gerukt). Verder was er duidelijk beweging van de kieuwen en van de monden. De dieren waren dus volstrekt levend. Vissen zijn taaie dieren en zijn moeilijk te doden. De beste methode is een elektrische verdoving en daarna meteen op het ijs. Dan merken ze van het sterven niets meer. Een Urker visserijbedrijf experimenteert momenteel hiermee in de wildvisserij, samen met IMARES van de Wageningse Universiteit. Veel beter zou natuurlijk zijn dat er helemaal geen dieren meer gedood worden. Volgens de meest recente wetenschappelijke studies is dat de wereld van de toekomst. Als we massaal zouden stoppen met het eten van dierlijke producten, dan zouden we zelfs het hele klimaatprobleem in enkele decennia kunnen oplossen. De vlees-, zuivel- en visindustrie samen, zijn immers de belangrijkste oorzaak van de klimaatopwarming, oceaanverzuring en ontbossing van regenwouden! Meer nog dan de verbranding van fossiele brandstoffen…!”

Zie: http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/ophef-over-stuiptrekkende-vissen-in-nijmegen-video-1.6791376

Ook wij hebben inmiddels aangifte gedaan bij de NVWA.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten