Leuk krabben koken en hun poten uitdraaien

Enkele prominente topkoks: Piet Huysentruyt, Robert Kranenborg en Angélique Schmeink hebben de afgelopen dagen in TV-uitzendingen een huiveringwekkend staaltje van gevoelloosheid tegenover dieren tentoongespreid. Deze keer waren kreeften en krabben het slachtoffer. Het probleem is dat deze dieren levend gekookt worden. Een enigszins fatsoenlijk mens zou alleen al om deze reden het vlees van deze dieren niet behoren te eten. Piet Huysentruyt deed er – op de Belgische TV – nog een sadistisch schepje bovenop: hij scheurde, voordat hij de nog levende krab in het kokende water gooide, met veel bravoure eerst nog stuk voor stuk de poten van het dier af.
In De wereld draait door van 29 april j.l. liet Matthijs van Nieuwkerk weer eens krabben levend koken. Deze dierenbeulerij werd door Angélique Schmeink ingeleid met een enthousiast verhaal over het ‘liefdesleven’ van de krabben: de ingewikkelde manier waarop ze zich voortplanten. Hierdoor ga je volgens haar de krab ‘nog anders eten’. Ze zong daarna met gitaar ook nog een ‘ode aan de krab uit respect voor het dier’. Het stuitende aan deze vertoning was het ongeremde plezier over het aanstaande lekkere hapje vlees dat in aantocht was, het totaal ontbreken van enige compassie voor het dier.

Niet iedereen in de zaal kon deze vertoning waarderen: De schaatser Erben Wennemars vond dit te ‘heftig’: je ging toch ook niet een koe in een restaurant slachten, vond hij.
Uit wetenschappelijk onderzoek is overduidelijk gebleken dat kreeften en krabben pijn kunnen ervaren. Het wordt hoog tijd dat staatssecretaris Dijksma de snelle elektrische verdoving van deze dieren verplicht stelt voordat ze gedood worden. Daar is al apparatuur voor ontwikkeld. We hebben haar dit al enkele maanden geleden gevraagd.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten