Hoe wij allemaal walvissen doden

How we all kill whales luidt de titel van een wetenschappelijk artikel van walvisonderzoeker Michael J. Moore (ICES. Journal of Marine Science 14 februari 2014). Moore doelt hier specifiek op al diegenen die vis vangen en vis eten. Zij zijn verantwoordelijk voor het toenemend aantal slachtoffers onder de zeezoogdieren, waaronder met name walvissen, tengevolge van aanvaringen met visserijschepen en de in zee achtergelaten visnetten, waarin de dieren verstrikt raken. De schepen varen namelijk dankzij steeds krachtiger motoren steeds sneller en er worden steeds meer en grotere visnetten gebruikt waarvan een deel in de zee achterblijft. Wanneer walvissen en andere zeezoogdieren hierin verstrikt raken, kunnen ze zich hieruit meestal niet bevrijden. Ze moeten die netten dag en nacht met zich meeslepen en raken uitgeput en gewond totdat ze, vaak maanden later, sterven. Het zijn dus niet alleen de walvisjagende landen die hun voortbestaan bedreigen. Om hierin verbetering te brengen ziet hij als enige mogelijkheid een verbod voor visserijschepen om in de leefgebieden van de zeezoogdieren te vissen. Hij pleit dan ook voor de creatie van zeereservaten.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten