Geen ballonnen de lucht in op Koningsdag


De Plastic Soup Foundation roept de oranje verenigingen en de scholen op om dit jaar geen ballonnen op Koningsdag de lucht in te laten gaan (http://www.dieballongaatnietop.nl). Die ballonnetjes komen namelijk op den duur in heel kleine deeltjes in de zeeën terecht waar ze het zeeleven onmogelijk maken.
De zeeën en oceanen worden niet alleen onleefbaar gemaakt door de visserij, maar ook door ons plasticafval dat achteloos in de natuur wordt gedumpt of achtergelaten. Daar wordt het in enkele jaren afgebroken tot heel kleine stukjes en korreltjes die voor een groot deel uiteindelijk in de zeeën terechtkomen, en dus ook in alle levende wezens die daar leven. Jaarlijks komt ongeveer 5 miljoen ton van die minuscule deeltjes plastic in de zee terecht. Doordat ze zo licht zijn, zinken ze niet naar de bodem, maar blijven drijven en concentreren zich in bepaalde delen van de oceanen tot een gevaarlijke plastic soep. Er zijn op dit moment in de oceanen vijf enorme gebieden waar die plastic soep ronddrijft en die bij elkaar meer dan driemaal de oppervlakte van de  Verenigde Staten beslaan.
Er is een speciale stichting, The Plastic Soup Foundation (www.plasticsoupfoundation.org), opgericht om dit enorme probleem aan te pakken (www.Plasticsoupfoundation.org). Het zijn niet alleen maar de bedrijven die we hiervoor verantwoordelijk moeten stellen, ook consumenten en politici kunnen er veel aan doen om deze misstand de wereld uit de helpen. Er zijn al enkele landen en steden waar de uitgifte van plastic tasjes verboden is of gaat worden.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten