Een ‘roofvisdag’ tegen kanker

De laatste weken is in de sociale media discussie ontstaan rond de organisatie van de ‘roofvisdag’ door hengelsporters waarvan de opbrengst gaat naar de Stichting Kinderen Kankervrij (Kika). Er moeten op die dag door zoveel mogelijk hengelaars zoveeel mogelijk snoeken en andere vissen gevangen en daarna losgelaten worden.
Wij betreuren het zeer dat Kika hierdoor gekoppeld wordt aan een dieronvriendelijke activiteit en zouden uiteraard liever zien dat die haar inkomsten haalt uit 
activiteiten die geen leed toebrengen aan andere levende wezens. Omgekeerd baart het ons ook grote zorgen dat de betrokkenheid van Kika bij de hengelsport een legitimatie van deze vorm van dierenmishandeling inhoudt. Dat zal in de toekomst tot nog meer dierenleed leiden.
Uit onze correspondentie met Kika blijkt dat deze van mening is dat de Vissenbescherming zijn bezwaren vooral bij de hengelsporters kenbaar moet maken. Dat doen wij natuurlijk al vele jaren.

Wij begrijpen heel goed dat er geld geworven moet worden voor het goede doel, maar het blijft toch primair een verantwoordelijkheid van de ontvanger van het geld om te bepalen of dit geld op een ethisch juiste manier is verkregen. Dierenbeschermings- en natuurorganisaties hanteren doorgaans een ethisch protocol voor de werving van fondsen. Zo worden geen sponsoren geaccepteerd die bijvoorbeeld dierproeven verrichten, slecht omgaan met de natuur, betrokken zijn bij de wapenindustrie, denk bijvoorbeeld aan de productie van clusterbommen. Als fondsenwervende organisatie moet je er erg voor oppassen dat je niet stapje voor stapje geassocieerd wordt met de ethisch dubieuze activiteiten van organisaties die daar van hun kant juist wel belang bij hebben.

Plaats een reactie

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten