Astma Fonds stopt met actie dolfinarium

Collectanten van het Astma Fonds konden als beloning een bezoek aan het Dolfinarium Harderwijk winnen.

Er is wereldwijd een duidelijke afkeer  van dolfinaria aan het ontstaan omdat de consument zich eindelijk bewust lijkt te worden  van wat het betekent om dieren die voor hun communicatie afhankelijk zijn van hun sonar, in een betonnen bassin te laten leven. Er zijn heel wat studies die aantonen dat deze zeer intelligente dieren daar ?ernstig gestoord?  van raken. De sonargeluiden weerkaatsen tegen de wanden  van hun verblijf en dat veroorzaakt grote stress.

Los  van het sonarprobleem, zijn dolfijnen in het wild constant in beweging en leggen zij afstanden  van minimaal 50 tot  100 km per dag af en bevinden zij zich het grootste deel  van de dag onder water, op zoek naar voedsel. In een dolfinarium zijn ze beperkt tot de afmetingen van het bassin en dobberen ze vooral lusteloos aan het wateroppervlak.
Een dolfijn is een zeer intelligent dier met een uitgebreid gedragspatroon en heeft daardoor zeer veel ruimte nodig. Uit onderzoek blijkt dat dolfijnen in ge van genschap over niet meer dan een tienduizendste procent  van de ruimte beschikken die zij in de oceaan hebben. Hoezeer de medewerkers  van een dolfinarium dat ook proberen: het lukt ze nooit om de natuurlijke omgeving na te bootsen.

Het doel  van het dolfinarium zou zijn dat mensen bij een bezoek respect krijgen voor dit prachtige dier. Maar met het vertonen van door mensen bedachte kunstjes dwing je geen respect af. 

De Vissenbescherming heeft om deze redenen het Astma Fonds verzocht om in het vervolg geen steun meer te verlenen aan een dieronvriendelijke zaak zoals een dolfinarium. Hierop heeft het Astma Fonds laten weten te stoppen met de actie.

 

U

Leave a Comment

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten