Kweekvormen van de goudvis steeds onnatuurlijker

De lichaamsvorm van de goudvis is van nature perfect aangepast aan zijn omgeving. Het is een snelle zwemmer met een gestroomlijnd lichaam. Vooral in China is men echter begonnen met het kweken van goudvissen met allerlei afwijkende lichaamsvormen. Uitpuilende ogen, gekantelde ogen, wangzakken, dubbele staarten, verwrongen lichamen. Deze onnatuurlijke vormen worden gekweekt en in de handel opgenomen omdat de klant dit mooi vindt. Men realiseert zich niet wat deze misvormingen voor gevolgen hebben voor de goudvis. Door de onnatuurlijke lichaamsvorm is de vis in zijn bewegingen zeer beperkt. Van de snelle, wendbare zwemmer wordt niet veel overgelaten. Voordat men tot de aanschaf van een goudvis over gaat, zou men zich goed moeten laten voorlichten. Niet alleen over de juiste huisvesting maar ook over de lichaamsvorm en de gevolgen hiervan voor de vis.

In het Forum Welzijn Gezelschapsdieren van de Raad voor Dierenaangelegenheden (adviesorgaan voor de minister) is dat probleem ook geconstateerd. Door de betrokken partijen, inclusief het ministerie van LNV wordt momenteel gewerkt aan een certificeringtraject dat deze problematiek moet aanpakken.

Plaats een reactie

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten