Beroepsvisser geverbaliseerd op Markermeer

Dinsdagavond 24 april heeft het Visstroperijteam IJsselmeer 200 meter vistuig van een beroepsvisser in beslag genomen. De visser werd op heterdaad betrapt terwijl hij zogenoemde staande netten aan het uitzetten was op het Markermeer. Het is in deze tijd van het jaar niet toegestaan om met staande netten te vissen in het IJsselmeer en Markermeer. De visser kreeg een proces-verbaal wegens overtreding van de Visserijwet.

De visserij met staande netten berust op het feit dat de vissen zich zelf verwarren in de netten. Staande netten worden daarom ook wel warrelnetten genoemd. Als kilometers lange gordijnen hangen of staand deze netten in het water. De vissen komen met de kieuwen of de vinnen vast te zitten en sterven een pijnlijke, langzame dood. Tevens levert ?vastzitten? veel stress voor de stervende vissen op. Naast vissen sterven er ook veel vogels en zoogdieren in deze netten. Zij komen op de vastzittende vis af en raken vervolgens ook verstrikt in de netten en verdrinken.

De staande netten zijn voor de beroepsvisserij toegestaan in de periode tussen 1 juli en 15 maart maar ook buiten deze periode worden ze gezien. Op de website van de AID (www.aid.nl/meldpunt) kan melding worden gedaan van dit soort (vermoedelijke) visstroperij. Het meldpunt visstroperij is ook 24 te bereiken op telefoonnummer 045-5466230.

Leave a Comment

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten