Marine Stewardship Council

Om de consument te stimuleren om vis te kopen die op een verantwoorde wijze wordt gevangen, is het keurmerk van de Marine Stewardship Council (MSC) in het leven geroepen. Door vis met dit keurmerk te kopen, kan de consument zelf bijdragen aan het behoud van de visstand. Visserijen kunnen het MSC-keurmerk aanvragen en kunnen hierna worden gecertificeerd als blijkt dat zij aan de MSC-standaard voldoen.

De MSC-standaard is een set van principes en criteria die aangeven dat een duurzame visserij gebaseerd moet zijn op:

1  De instandhouding en het herstellen van gezonde populaties van beviste soorten;
2  De instandhouding van de integriteit van ecosystemen;
3 De ontwikkeling en de instandhouding van effectieve systemen voor visserijbeheer, dat alle  relevante aspecten erkent en volgt op het gebied van biologie, technologie, economie, sociale  waarden, milieu en commercie;
4  Het voldoen aan relevante lokale, nationale en regelgeving en standaarden en aan  internationale afspreken en overeenkomsten.

De MSC let bij de beoordeling van visserijen niet op aspecten rond dierenwelzijn. Bij de toetsing van de vangstmethoden, wordt gelet op de resultaten van een bepaalde methode in het kader van duurzaamheid. Er wordt niet gekeken naar de gevolgen voor het dierenwelzijn van de methode. Ook over de dodingmethoden van de vissen in relatie tot dierenwelzijn is niets opgenomen in de MSC-standaard.

Leave a Comment

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten