verkoop van levende karpers bijna overal in Slowakije verboden

Van onze zusterorganisatie in Slowakije (Humánny pokrok) binnen Europgroup for Animals kwam deze week het geweldige nieuws dat, na een campagne van een jaar de winkelketens Tesco en Billa alle verkoop van levende karpers in Slowakije stopzetten.

Verkoop van levende karpers kersttraditie

In Slowakije is de verkoop van levende karpers onderdeel van de kersttraditie, waar zeker 20% van de Slowaken tijdens de kerstperiode aan meedoet. Ook in delen van Polen en Tsjechië wordt deze traditie ‘gevierd’. In de aanloop naar eerste kerstdag wordt de levende karper gekocht, waarna de karper levend in een plastic zak naar huis wordt gebracht en vaak tot kerstavond in het normale bad wordt geplaatst. Vervolgens wordt de karper geslacht, vaak door herhaaldelijk op de kop te slaan met een stomp voorwerp of door de kop af te snijden met een mes. Alleen al in Slowakije ondergaan elke kerst ongeveer een miljoen karpers deze praktijk.

Humánny Pokrok lanceerde in december 2021 de campagne ‘Carp Hell’ om te eisen dat er een einde komt aan de verkoop van levende karpers in Slowakije. Hun petitie leverde tot nu al bijna 10.000 handtekeningen op. De organisatie benadrukt het bewustzijn van de karper en riep zowel retailers als beleidsmakers op om een ​​einde te maken aan deze wrede praktijk.

Grote winkelketens stoppen met de verkoop

Dit leidde tot het stopzetten van de verkoop van levende karpers door de supermarktketens Tesco en Billa. Eerder al, in december 2021 deed ook de Duitse retailer Kaufland de toezegging met ingang van januari 2022, en twee kleinere retailers Kraj en Terno deden ook toezeggingen in januari 2021. Hierdoor blijven er in Slowakije nog maar twee retailers over die levende karper blijven verkopen.

Dit is een enorme overwinning voor karpers en een nieuwe stap in de richting van bescherming van dieren tegen wreedheid. Het merendeel van de verkopen van levende karpers in Slowakije vond plaats in het bijzijn van Tesco en een andere winkelketen, Kaufland, die al toezegde de verkoop in 2021 stop te zetten.

Verkoop van karpers en de christelijke traditie

Humánny Pokrok legt met hun actie een directe link met de levende christelijke traditie van Slowakije. Hierdoor wordt goed aansluiting gevonden bij de consument. Karper werd oorspronkelijk gekweekt door monniken in kloosteromgevingen in speciaal gebouwde vijvers.. Daarom is de link tussen karperproductie en het eten van karpers en religie ontstaan. Volgens de Chief Executive Catholic Concern for Animals, Chris Fegan, die meewerkte, is dierenmishandeling niet in overeenstemming is met christelijke tradities en waarden.

Catholic Concern for Animals gelooft dat alle dieren, zowel die op het land als in het water, Gods schepselen zijn en God toebehoren en daarom alleen al om die reden respect en zorg van mensen eisen. Volgens hen moet er een einde komen aan het linken van de verkoop van levende karpers met de katholieke traditie, met name de traditie van het kopen van levende karpers en deze vervolgens thuis te slachten.

Met de actie lanceerde Humánny Pokrok een groot rapport over het onderwerp karperproductie en consumptie, en het leed van de verkoop van levende karpers op een grote mediaconferentie. Dit werd ontzettend goed ontvangen. Wij als Vissenbescherming zijn enorm trots op onze zusterorganisatie en volgen deze ontwikkelingen op de voet. Dit is een enorme stap in het verbeteren van levens van duizenden dieren!

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten