HENGELAARS KRIJGEN PODIUM BIJ OP1 – DIERENMISHANDELING BLIJFT GROTENDEELS VERZWEGEN

Sportvissen wordt steeds populairder in Nederland. Vooral onder vrouwen stijgt het aantal sportvissers hard. Op1 nodigde daarom vrijdag 28 mei een aantal vrouwelijke hengelaars uit om te vertellen over hun ‘mannelijke’ hobby. Erg jammer dat de publieke omroep op primetime reclame maakt voor een gruwelijke en totaal onnodige activiteit.

Waarom hengelen dierenmishandeling is

Hengelen leidt tot heel veel pijn en stress bij vissen. Niemand wil zomaar een haak door zijn lip krijgen. Je denkt misschien dat een vis het niet voelt, omdat hij niet reageert zoals een hond of kat dat zou doen, maar uit onderzoek blijkt dat vissen net zoveel pijn voelen als zoogdieren.

Daarbij kan een vis niet ademen boven water. Een vis voor je eigen plezier uit het water halen is hetzelfde als een zoogdier voor je eigen plezier onder water duwen: misschien overleeft hij het, maar je mishandelt hem zeker.

Ten derde kan een vis huidschade oplopen terwijl hij spartelt om zich te verzetten. Zeker in een net kunnen vissen ernstige beschadigingen oplopen aan hun snuit en vinnen. Door het schuren tegen het net beschadigen hun schubben en slijmlaag. Ook het vastpakken van de vis met blote handen beschadigt deze slijmlaag. Dit kan leiden tot infecties en schimmelaantasting, waardoor de teruggezette vis later alsnog sterft.

Ook bij het onthaken, vooral bij vishaken met een weerhaak, worden vaak ernstige verwondingen aan de vissenbek toegebracht. Daarnaast veroorzaken vishaken, wanneer ze met het lokvoer worden ingeslikt, dodelijke verwondingen aan de organen van de vis.

Ten slotte: vissen wordt ook de hengelaars zelf aanduid als een ‘gevecht’. Een heel eenzijdig gevecht, want de enige die kans loopt op verwondingen is de vis. Hij vecht om te ontkomen, want hij wil niet gevangen worden. Dit is dierenmishandeling.

Hengelaar zegt vissen te behandelen als “een klein kind”

In het Op1-fragment wordt kort aandacht besteed aan de vraag of hengelen nu dierenmishandeling is of niet. Dit wordt weersproken door de hengelaars. Zo zeggen ze de wonden te behandelen met carp care, zodat die sneller helen, en halen ze het haakje voorzichtig uit de vissenbek terwijl de vis op een “mooie zachte onthaakmat” ligt. Ongetwijfeld zijn deze dames ervaren vissers die hun best doen om de schade voor de vissen kunnen beperken. Maar schade beperken is niet genoeg: door je hengel in de schuur te laten liggen, kun je de schade bij vissen geheel voorkomen.

“Een vis wordt bij mij net zo behandeld zoals je een klein kind zou behandelen,” stelt een van de hengelaars in Op1. Wij vragen ons ernstig af of ze een kind een haak door de lip zou jagen om vervolgens de wond vervolgens liefdevol te behandelen met jodium. Waarschijnlijk zou de buurvrouw dan de politie bellen.

Een ander argument waarom het niet erg zou zijn, is dat mensen al jagen sinds de mensheid. Dit klopt. Mensen jagen om te overleven. In Nederland is het al lang niet meer nodig. Jagen voor de lol is bovendien iets heel anders dan jagen om te overleven.

Een van de hengelaars is bovendien wedstrijdvisser. Bij een wedstrijd wordt snel en veel gevist. Je wilt winnen – hierbij kan nooit genoeg oog zijn voor het welzijn van de dieren.

Sportvissen is niet nodig – niet voor mannen, niet voor vrouwen

Kortom: vissen lijden alleen maar onder de hengelaarij. Een van de vrouwen zegt dat zij vist voor haar rust. Dat zij andere levende wezens bewust van hun rust berooft, kan haar kennelijk niet schelen. Een ander geeft ook aan dat het mogelijk is dat een vis veel stress heeft van het hele vangproces, maar ook dit is voor haar geen reden om het maar gewoon te laten. In het fragment was ook te zien hoe de hengelaars genietend met de lijdende vis op de foto staan. Vrij gruwelijk. Hoeveel plezier je ook beleeft aan het spel van vissen, hoe heerlijk de endorfineboost ook voelt als je een vis aan de haak geslagen heeft: als je er een dier voor kwaad moet doen, is het het niet waard.

Wij vinden het heel jammer dat deze hengelaars zo’n podium hebben gekregen om te vertellen over een activiteit die je alleen maar als dierenmishandeling kan beschouwen. Hoewel de presentatoren van OP1 de hengelaars enkele kritische vragen stelden, hebben ze vooral de kans gekregen om reclame kunnen maken voor het vissen. Wij hopen dat iedereen die zich geïnspireerd voelt om de hengel op te pakken – vrouw of man – deze plannen herziet en op zoek gaat naar een hobby waar andere levende wezens niet onder lijden. Denk bijvoorbeeld aan vogel spotten, racefietsen of tuinieren. En wil je bijdragen voor de natuur en de dieren? In iedere gemeente is nog genoeg behoefte aan natuuronderhoud.

Ben jij ook geschrokken van de nonchalance waarmee de publieke omroep opgaat met dierenmishandeling? Steun de vissenbescherming, zodat wij meer impact kunnen maken. Lees hier hoe je ons kunt helpen.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten