Nederland en EU laten kreeften en krabben verder pijn lijden

In Vroege Vogels van 21 februari 2016 vertelde Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren), dat zij aan de Europese Commissie heeft verzocht om de verkoop en het levend koken van kreeften en krabben in de Europese Unie te verbieden. De Europese Commissie heeft hierop geantwoord dat zij erkent dat kreeften en krabben in staat zijn om pijn te ervaren, maar dat zij niet van plan is om de verkoop en het levend koken van deze dieren te verbieden. Hazekamp gaat met dit antwoord niet akkoord en gaat een debat hierover in het Europees Parlement aanvragen.
Vervolgens kwam de Nijmeegse hoogleraar dierfysiologie Gert Flik aan het woord. Hij vindt het een groot probleem dat het grote publiek zo weinig weet over de bouw en het gedrag van kreeften en krabben en vindt het daarom wenselijk om meer basaal onderzoek te verrichten om het publiek hierover voor te lichten. Kreeften en krabben zijn geen reflexmachines, aldus Flik. Flik is er echter niet helemaal duidelijk over of hij kreeften en krabben nu wel of niet in staat acht om pijn te voelen. Ze kunnen volgens hem in ieder geval ‘kwalijke prikkels’ waarnemen, maar of die ook als ‘pijn’ worden ervaren, is volgens hem nog de vraag. Zelfs bij honden en katten is het volgens hem al lastig om de mate van pijn te bepalen.
Ik denk echter dat op dit moment het probleem niet bij het grote publiek ligt. Het probleem is eerder dat sommige onderzoekers de mogelijkheid openlaten dat kreeften en krabben geen pijn kunnen ervaren, waardoor de Nederlandse overheid geen maatregelen wil nemen. Zij beroept zich hiervoor juist op deze onderzoekers.

Kreeften en krabben voldoen aan een groot aantal door onderzoekers opgestelde criteria voor het vermogen van dieren om pijn te ervaren, aan net zoveel criteria als bijvoorbeeld vissen en vogels. Er zijn in de afgelopen twintig jaar tientallen studies verschenen die allemaal aantonen dat kreeften en krabben op negatieve prikkels reageren op een manier die zeer gelijkt op de wijze waarop mensen, zoogdieren en gewervelde dieren hierop reageren. Hun vaak ingewikkelde gedrag kan niet louter als pijnloze reflex worden beschouwd. Pijn functioneert  als een effectief middel om het gedrag te sturen teneinde het lichaam te beschermen. Tegenover deze studies staat geen enkel experimenteel onderzoek dat aantoont dat deze dieren geen gevoel en pijnbeleving kennen.

Het interview is te beluisteren op http://vroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=374851

Ton Dekker

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten