Vissenwelzijn verovert plek in het Europees visserijbeleid

In oktober heeft het Europees Parlement zich uitgesproken over het voorstel voor het instellen van het Europese Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV). Uit dit fonds worden de komende jaren voor miljarden aan subsidies gegeven aan allerlei projecten op visserijgebied. Tijdens de behandeling heeft het Europees Parlement een amendement aanvaard, dat dit fonds ook ten doel heeft om de negatieve impact van de visserij op het dierenwelzijn te reduceren ( ‘reducing the negative impact of fishing on animal welfare’). In de tekst van het oorspronkelijke voorstel stond wel het een en ander over het verbeteren van het dierenwelzijn in de viskwekerij, maar dit is nu voor het eerst dat de dierenwelzijnsproblematiek in de zee- en binnenvisserij expliciet worden benoemd. Deze toevoeging maakt het mogelijk dat het EFMZV onderzoek naar nieuwe vangst- en dodingsmethoden in de visserij gaat financieren.
Dit is een heel belangrijke doorbraak, waarvoor wij als Vissenbescherming samen met de Dierenbescherming jaren lang gelobbyd hebben. Binnenkort gaat het Europees Parlement onderhandelen met de Europese Raad van ministers van visserij over hoe het EFMZV er definitief uit gaat zien en we gaan er voor lobbyen dat deze toevoeging dan overeind blijft.

Wrede vangst- en dodingsmethoden
Op dit moment worden nog maar heel weinig vissen gevangen op een manier, waarbij ze niet of nauwelijks hoeven te lijden. De meeste vissen – het gaat hier om jaarlijks miljarden vissen – worden tijdens de vangst samengeperst in enorme netten en over grote afstanden meegesleurd. Velen van hen raken daarbij gewond of ze bezwijken door het grote gewicht van de andere vissen boven op hen of door zuurstofgebrek. Er moeten hoog nodig nieuwe vangsttechnieken worden ontwikkeld, waardoor de gevangen vissen veel minder hoeven te lijden.
Daarnaast worden verreweg de meeste vissen die levend aan boord van een vissersschip belanden, niet meteen bedwelmd of gedood. Het kan vele minuten tot zelfs uren duren voor ze sterven en velen van hen worden levend gestript, dat wil zeggen opengesneden en van hun ingewanden ontdaan, terwijl ze bij bewustzijn zijn. Standaard is dat vissen door de vissers op ijs of in ijswater worden gelegd. Daarin blijven zij lang bij bewustzijn en wacht hen een gruwelijke doodsstrijd.

Ontwikkeling verdovingsapparatuur
Gelukkig is de afgelopen jaren apparatuur ontwikkeld om vissen te bedwelmen met elektrische stroom, waarna ze sterven als ze in ijswater worden gelegd of worden opengesneden. Deze apparatuur wordt nu in Nederland in de Nederlandse viskweek gebruikt om paling en meerval te verdoven. Binnenkort gaat dergelijke apparatuur ook gebruikt worden aan boord van vissersschepen. Het Nederlandse visbedrijf Ekofish heeft in samenwerking met het onderzoeksinstituut IMARES een apparaat ontwikkeld voor het bedwelmen op het schip van platvis en kabeljauw. Ekofish hoopt in de loop van 2014 vis te kunnen gaan verkopen die bedwelmd is zodra die aan boord kwam en die daardoor veel minder heeft hoeven te lijden. En dat is net als het aannemen van het amendement in het Europees Parlement ook een heel belangrijke doorbraak.

De Vissenbescherming vindt het van groot belang dat zoveel mogelijk vis, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa, op zo kort mogelijke termijn bedwelmd gaat worden zodra die aan boord van een vissersschip belandt. Om de ontwikkelde bedwelmingsapparatuur ook geschikt te maken voor de vele andere vissoorten waarop in Europa gevist wordt, moet nog wel enig aanvullend onderzoek gedaan worden. Daarmee moet nu zo snel mogelijk begonnen worden.
We gaan dit samen met de Dierenbescherming aankaarten bij visserijorganisaties en bij de politiek in Nederland en in de Europese Unie.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten