Waste Free Oceans

Belgische vissers gaan op 8 november afval vanuit zee in de haven van Oostende verzamelen. Dit doen ze in het kader van de actie [url|http://www.wastefreeoceans.eu/|Waste Free Oceans|ext], een initiatief van de plastic-industrie, die in mei van dit jaar van start ging. Een goed initiatief waar ook de vissen baat bij hebben. Wij hopen dat dit er toe zal bijdragen dat de visserijsector zich ook meer dan tot nu toe om het lot van de vissen zelf gaat bekommeren, niet alleen vanwege hun voortbestaan als diersoort, maar ook als dieren met bewustzijn en gevoel. De manieren waarop ze worden gevangen en gedood, passen niet in een beschaafde wereld.

Waste Free Oceans event 
On Tuesday 8 November, Belgian fishermen will be collecting marine litter in the Oostende harbor, as part of the event organized in the framework of the Waste Free Oceans initiative.

Commissioner Damanaki will take the opportunity to renew her commitment to support innovative solutions for the issue of marine litter and encourage this European initiative, which brings together industry, scientists and fishermen with the aim of reducing floating marine debris on Europe?s coastlines.

There are many factors that have contributed to a rise in marine litter: poor waste management practices in ports and marinas, dumping by ships and vessels, not to mention general public attitudes towards littering are all reasons for this growing problem.  The implications of an increase in marine litter are far reaching – affecting both human health and the ecosystem.  This is an issue that is present all around the world, but it is time for Europe to show leadership in solving this problem.
The European Plastics Converters has set up the Waste Free Oceans project as a foundation that is willing to provide a solution to the problem of floating marine debris.  Fishing boats outfitted with a special trawl will be able to collect between 2-8 tonnes of waste for cleaning and recycling.  Using fishermen and homegrown technology, the project will help reduce the floating marine debris on Europe?s coastlines by 2020.

Although the issue of marine litter is not strictly a ?plastics problem? the plastics industry is committed to presenting a united front in tackling this issue.  With the support of corporate sponsors, NGOs, and local and European politicians alike we want to raise awareness of this issue and restore the beauty and purity of Europe?s coastlines and waters.

The WFO Foundation shall be steered by chairwoman Mrs. Anna Rosbach MEP (Denmark) who has played an incremental role in establishing this initiative. Commissioner Maria Damanaki (Maritime Affairs and Fisheries) has already lent her support to the Waste Free Oceans initiative back in September of 2010.

Leave a Comment

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten