Slechts 4 procente mariene biodiversiteit hotspot nog intact

Van alle koraalriffen ter wereld wordt 75% bedreigd door lokale en internationale activiteiten. Overbevissing en kustontwikkeling vormen veruit de grootste risicos voor koraalriffen; deze vormen van lokale bedrijvigheid zorgen samen voor meer dan 60% van de bedreigingen. In September 2007 worden koraalriffen voor het eerst opgenomen op de IUCN Rode Lijst. Hotspot in groot gevaar. In de Filippijnen is ruim 96% van het koraal in slechte staat. De tropische wateren van de Filippijnen behoren tot de zogenaamde Koraaldriehoek. Deze kraamkamer van de wereldzeeen omhelst de geografische driehoek Indonesie/Maleisie, Papoea-Nieuw-Guinea, Filippijnen, met een totale oppervlakte van liefst 5,7 miljoen km2. Dat is 186 keer de oppervlakte van Belgie. In deze regio bevinden zich zo een 3.000 soorten vissen, tal van dolfijnen, zes van de zeven zeeschildpadsoorten. Liefst 605 van alle 798 koraalsoorten ter wereld worden vertegenwoordigd in de Koraaldriehoek. De koraalriffen van de Filippijnen zijn de thuisbasis van 500 soorten koraal. Het feit dat de mensen in dit gebied erg afhankelijk zijn van mariene voedselbronnenheeft geleid tot een overexploitatie en degradatie van vele koraalriffen. Ook als gevolg van illegale visserij, kustontwikkeling, vervuiling en stijging van de zeewatertemperatuur lopen de koralen groot gevaar. Auteur: Danny Haelewaters, hoofdredacteur VISinZICHT

Plaats een reactie

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten