Het antwoord van minister Schouten en de reactie hierop van de Vissenbescherming

Antwoord minister
Mevrouw Arissen heeft ook gevraagd naar het levend koken van krabben en kreeften. Laat ik voorop stellen dat Nederland voorop loopt als het gaat om het ontwikkelen van bedwelmingsapparatuur voor aquatische dieren. Zo wordt momenteel onderzoek gedaan naar een goede methode om enkele platvissoorten te bedwelmen aan boord van de vaartuigen.
Er is onvoldoende kennis beschikbaar op dit moment over het ervaren van pijn door ongewervelde dieren en er zijn geen wetenschappelijke methoden beschikbaar om deze dieren te bedwelmen en te doden. Ik zal de beschikbare middelen die er zijn willen inzetten voor de soorten die voor Nederland van belang zijn en dit mede gezien de relatief beperkte hoeveelheid krabben en kreeften die in Nederland gevangen worden.
Maar daarnaast begrijp ik ook dat de koks in hun opleiding onder andere meekrijgen dat de dieren ondanks het feit dat het effect niet wetenschappelijk bewezen is, eerst met een priem of een mes door de kop gestoken moeten worden, voordat ze gekookt kunnen worden.

 

Reactie Vissenbescherming
Het antwoord van minister Schouten op het verzoek van Femke Merel Arissen (PvdD) om het levend koken van kreeften en krabben te verbieden is wel erg teleurstellend om het zachtjes uit te drukken. Hoe is het mogelijk dat iemand anno 2018 kan ontkennen dat de ongewervelde krabben en kreeften niet in staat zouden zijn om pijn te ervaren. Deze dieren voldoen aan tenminste 14 van de 17, door vooraanstaande onderzoekers, opgestelde criteria en indicaties voor het ervaren van pijn door dieren. Er zijn in de afgelopen jaren tal van wetenschappelijke experimenten uitgevoerd die dit aantonen. De resultaten zijn in wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, we hebben daarvan melding gemaakt op onze website. De Vissenbescherming heeft in de afgelopen drie jaar het Ministerie van LNV en de Tweede Kamer geregeld daarop gewezen.

 

De minister stelt dat er in Nederland relatief weinig kreeften en krabben worden gevangen en gedood. Maar het gaat toch wel jaarlijks om enkele miljoenen dieren, dat is ruim 6.000 dieren per dag, die op een uiterst primitieve, wrede manier onverdoofd worden gedood. In de eerste plaats in Nederland zelf waar ze met vastgebonden scharen levend aan het publiek worden aangeboden. Bovendien worden veel kreeften en krabben langdurig levend versleept van en naar verre oorden: van Canada naar Nederland, opgepropt in een kartonnen doos, en van Nederland naar China waar ze in een muurautomaat als lekker hapje worden aangeboden.

 

De minister beweert verder dat er geen wetenschappelijke methoden beschikbaar zijn om deze dieren te verdoven en te doden. Dat is niet waar. Deze dieren kunnen elektrisch bedwelmd en vervolgens gedood worden, precies zoals dat ook bij de paling en de platvissen wordt gedaan. Er is hiervoor zelfs al een eerste apparaat ontwikkeld: de crustastun. Er zal nog wel enig aanvullend onderzoek verricht moeten worden om over een effectief en betrouwbaar werkend apparaat te gaan beschikken. De  minister kan dat van het bedrijfsleven eisen of als ze dat niet wil, zelf dit aanvullend onderzoek financieren zoals dat ook bij de platvissen gebeurt.

 

De mededeling tenslotte van de minister dat de koks in hun opleiding leren om de levende dieren met een mes door de kop te steken voordat ze gekookt worden, lijkt geruststellend bedoeld, maar onderstreepte nog eens de primitieve gewelddadigheid tegenover deze dieren. Bovendien nog eens  geleerd aan jonge kinderen vanaf 16 jaar tijdens hun beroepsopleiding.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten