De goudvissenkom in het Budelse schoollokaal

In de pers circuleren na Sint Nicolaasavond  tal van berichten en verhalen over de goudvissenkom in een basisschool in Budel die daar verwijderd is op verzoek van de Vissenbescherming of zelfs door de Vissenbescherming zelf zou zijn verwijderd.

De ware toedracht is als volgt. Bij de Vissenbescherming is enkele weken geleden een klacht binnengekomen over een school in Budel waar in een klaslokaal een vissenkom met daarin twee goudvissen was neergezet. De kom was ca. 26 centimeter in doorsnee, de goudvissen waren ca. 13 centimeter lang. Wij hebben vervolgens de directie van de school gebeld en uitgelegd dat een dergelijke vissenkom een dieronvriendelijke en achterhaalde vorm van huisvesting is. De vissen kunnen hierin immers niet normaal rechtuit zwemmen, de ruimte is saai , er valt niets in te beleven, het natuurlijk gedrag van de goudvissen kan niet worden uitgevoerd en de vissen kunnen elkaar niet ontwijken wat tot stress leidt. De goudvissenkom voldoet daarom ook niet aan het wetenschappelijk onderbouwde advies van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG), waarin o.a. de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht vertegenwoordigd zijn. Het LICG adviseert op zijn website voor goudvissen een goed ingericht aquarium van minimaal 100 centimeter. Wij hebben na dit gesprek de directie van de school nog de nodige schriftelijke informatie toegestuurd. Ongeveer na twee weken hebben we telefonisch gevraagd wat de schooldirectie van de toegezonden informatie vond. Ze was daar tevreden over en had besloten de vissenkom te vervangen door een aquarium. Een week later hebben we nog eens gebeld en aangeboden om, als de kosten voor een aquarium een probleem vormden, de Vissenbescherming bereid was om mee te betalen. Zo is het gegaan. Wij hebben alle waardering voor het zelfstandig door het schoolbestuur genomen besluit om de dieren niet in een vissenkom te huisvesten.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten