Ronde vissenkom of rechthoekig aquarium

viskmoDe ronde goudvissenkom staat weer ter discussie doordat de eigenaar van een dierenwinkel onlangs beweerde dat de kom een prima huisvesting voor de goudvissen vormt. Vervolgens zijn veel mensen zich gaan afvragen wat er dan precies niet deugt aan die goudvissenkom. Is dat puur het feit dat die rond is of dat die zo klein is?

Het antwoord luidt dat de gebruikelijke goudvissenkom veel te klein is, veel te weinig water bevat en daardoor aan de vis onvoldoende ruimte biedt om normaal een paar slagen vooruit te zwemmen. Dat is toch wel het minste wat een gehouden vis zou moeten kunnen doen. In de gebruikeljke goudvissenkom stuit de vis na een enkele zwiep van zijn staart al tegen de glazen wand van de overkant. Als de ronde vissenkom een doorsnede zou hebben van een meter of meer, dan zou de vis zich uiteraard veel normaler kunnen bewegen en een redelijk stuk vooruit kunnen zwemmen, maar zo’n grote kom kun je niet in een dierenwinkel kopen.

Het gaat bij de huisvesting van de goudvis primair om de hoeveelheid water waarin de vis moet leven. Het wetenschappelijk advies luidt: minimaal 250 liter water, dat is een aquarium van 100x50x50 centimeter. In de praktijk zijn de meeste aquaria helaas veel kleiner, maar meestal bevatten de kleine aquaria toch veel meer water dan de ronde vissenkommen, die doorgaans een doorsnede hebben van slechts 30 centimeter of zelfs nog minder, en nog geen 10 liter water bevatten.

Een rechthoekig aquarium heeft nog een ander voordeel boven een ronde vissenkom. Het heeft een lange zijde die de vissen wat meer ruimte biedt om langer vooruit te kunnen zwemmen. De ronde vissenkom bezit niet zo’n lange zijde waardoor de vissen gedwongen worden meer in kleine rondjes te zwemmen.

Allemaal redenen dus om in plaats van een kleine ronde vissenkom een langwerpig aquarium als huisvesting te gebruiken.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten