Staatssecretaris Dijksma houdt bar/dancing met haaien scherp in het oog

Op vragen van het kamerlid Esther Ouwehand over de plannen van een bar/dancing in Arnhem om daar als trekpleister haaien in een bassin te gaan houden, heeft staatssecretaris Dijksma geantwoord dat zij bij de realisering van die plannen de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zal inschakelen. Deze zal dan de effecten vaststellen die geluidsfrequenties, trillingen en het gebruik van licht op de vissen uitoefenen. haai2

’Wanneer deze drie factoren zich tegelijkertijd voordoen’, zo verklaart de staatssecretaris, ’is het mogelijk dat de dieren in een aquarium te veel worden belast en dat de biologische klok van de vissen wordt verstoord.
Het welzijn en de gezondheid van dieren in allerlei situaties wordt beschermd door artikel 36, lid 1, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Mocht dit aan de orde zijn dan behoort een aquarium als aankleding van de ruimte
wat mij betreft niet tot de categorie redelijke doelen’.

De Vissenbescherming heeft de bar/dancing in een brief verzocht dit plan niet uit te voeren.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten