Haaien horen niet in bar/dancing thuis

Een slecht idee van een bar/dancing in Arnhem om haaien te gaan houden: Haaien horen in de vrije natuur thuis. We hebben de bar/dancing in onderstaande brief verzocht dit plan niet uit te voeren:

In de Gelderlander van 16 mei 2013 lazen wij tot onze ontsteltenis dat u levende haaien als decoratie wilt gebruiken in uw bar/dancing. Naast de ethische bezwaren betreffende het houden van de haaien in een discotheek zijn er ook wetenschappelijke bezwaren. Zo kunnen vissen erg slecht tegen ultrasoon geluid en hoogfrequente geluidsgolven zijn al gauw schadelijk voor de haaien.

Geluid gedraagt zich anders in water dan in de lucht. Door het verschil in dichtheid plant geluid zich in water vijf keer zo snel voort. De draagwijdte van geluid in water is veel groter dan in lucht, waardoor geluid onder water over veel grotere afstanden hoorbaar is dan boven water.

Vissen gebruiken geluid uit de omgeving als bron van informatie over de omgeving. Het geluid van golven en wind speelt voor veel vissoorten een rol in het detecteren van de aanwezigheid en positie van objecten.
Ook is geluid zeer geschikt om richting en afstand te bepalen. Veel vissoorten gebruiken geluid ook voor communicatie, zowel binnen als tussen soorten. Geluid onder water wordt daarom gezien als het meest betrouwbare communicatiekanaal voor vissen.

Langdurig of continu aanwezig achtergrondgeluid kan leiden tot hormonale stressreacties bij vissen.
Door levende haaien te houden in een omgeving waar constant harde muziek wordt gedraaid, verkeren zij in een schadelijke omgeving. Hierdoor kunnen de haaien hun natuurlijke gedrag niet meer uiten doordat zij constant aan schadelijke invloeden worden blootgesteld.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten