Documentaire V.I.S.S.E.N schetst eenzijdig beeld

De documentaire film V.I.S.S.E.N, gemaakt door Pieter-Rim de Kroon en Maarten de Kroon, in opdracht van Teledoc en op 28 mei 2012 op de Televisie vertoond door de AVRO, is helaas niet meer dan een lange eenzijdige promotiefilm voor de hengelsport geworden. De film laat zien hoe leuk en spannend of juist ontspannend het is voor de mensen die het hengelen beoefenen.

Angst, stress en pijn?
De ethische bezwaren tegen het hengelen komen in deze documentaire niet ter sprake. Er komt geen enkele kritische tegenstander van de hengelsport aan het woord.
Tegen het einde van de film wordt slechts heel kort ingegaan op de vraag of vissen pijn kunnen ervaren door de haak waarin ze bijten. Die pijn wordt vervolgens wel heel gemakkelijk door de sportvissers ontkend of gebagatelliseerd: een paardrijder gebruikt ook een zweep en wie weet of een slablaadje niet ook pijn kan lijden. Over de angst en stress en de verwondingen van de vis door het hele proces van vangen en onthaken wordt niets gezegd. Vissen zijn als waterdieren helaas niet in staat om hoorbaar voor de mens van pijn en angst te gillen. Dus wat meer informatie hierover was in de film zeker op zijn plaats geweest. Op dit punt is de documentaire wel erg pover.

Bezwaren
Sportvisserij Nederland is op haar website laaiend enthousiast over V.I.S.S.E.N (http://www.topvisser.nl/verhalen/2012/3/8/topvissers-schitteren-in-unieke-documentaire-visse/. Dat zegt eigenlijk al genoeg.
Wij hebben onze bezwaren tegen deze film kenbaar gemaakt aan Teledoc en AVRO.
We hebben kort daarop van de AVRO een brief ontvangen waarin deze stelt dat de documentaire naar haar mening wel voldoende ingaat op de negatieve kanten van de sportvisserij. Ook filmmaker Maarten de Kroon heeft gereageerd hetgeen wij zeer waarderen. We hebben enkele uitvoerige mails met elkaar gewisseld en blijven ieder bij ons standpunt. Maarten de Kroon geeft er de voorkeur aan dat deze mailwisseling niet op onze site gepubliceerd wordt, hetgeen wij respecteren.
De documentaire wordt herhaald op 5 augustus aanstaande zodat we de film nog eens goed kunnen bekijken.

Plaats een reactie

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten