Laat de vissen met rust midden in de stad

Als reactie op het artikel ?Midden in de stad je hengel uitgooien? in de Metro van maandag 26 juli 2010, heeft de Vissenbescherming onderstaand bericht naar de Metro verzonden.

Laat de vissen met rust midden in de stad

?Midden in de stad je hengel uitgooien?, dat is blijkens het artikel in de Metro van 26 juli j.l. het nieuwe doel van sommige sportvissers zoals Alex Boom.

Ze willen met name de jacht op ?roofvissen? zoals snoek en snoekbaars, niet alleen in buitenwateren, maar voortaan ook midden in de stad uitvoeren en willen daar laten zien dat ze ?goed met de vissen omgaan?. Goed met de vissen omgaan? Door ze in een haak te laten bijten? Doen we dat ook met vogels, honden en katten bijvoorbeeld?

Vissen hebben goed ontwikkelde hersenen en zintuigen, ze kunnen leren van ervaringen, hebben een goed geheugen, ze hebben zenuwbanen en ze hebben rond de kop en de bek pijnreceptoren.Wanneer ze aan de haak geslagen worden reageren ze daar heftig op: ze kronkelen, spuwen, schudden met de kop en produceren door de angst, stress en pijn hormonen die data moeten verzachten, net zoals mensen en andere dieren dat doen in een dergelijke situatie.

Het aan de haak slaan van vissen is alleen bedoeld om de sportvisser een al dan niet grote ?kick? te bezorgen zoals de heer Alex Boom in het artikel verklaart. Moeten burgers nu ook midden in de stad getuige worden van deze vorm van dierenmishandeling? Is dit nu wat wij in onze samenleving moeten gaan bevorderen? Er is al veel ongewild geweld tegen mensen en dieren, er wordt van alles aan gedaan om dit terug te dringen en dan zouden we voor het aan de haak slaan van vissen een uitzondering moeten maken? Er zijn veel sportvissers in Nederland, ca 7% van de bevolking, maar er zijn vele malen meer mensen in Nederland die de hengelsport een dieronvriendelijke activiteit vinden: Volgens het Nipo ruim 70%. Eveneens volgens het Nipo vindt ruim 70% van de Nederlanders de hengelsport een ongeschikt middel om kinderen respect voor dieren en de natuur bij te brengen.

Het is al erg genoeg dat vissen permanent in de buitenwateren door sportvissers en beroepsvissers bejaagd worden. Laten we nu eens ?goed omgaan met de vissen?, zoals ook Alex Boom zegt te willen, door de vissen in de stad met rust te laten en hun eigen leven te laten leiden.

Ton Dekker (voorzitter Stichting Vissenbescherming)

Leave a Comment

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten