We praten nog steeds mee bij het onderzoeksproject aan de Radbouduniversiteit Nijmegen inzake het welzijn van gekweekte meervallen. Wij stellen daar de vraag aan de orde wat een meerval nodig heeft om zich wel te bevinden in een viskwekerij: wat is zijn natuurlijk gedrag, hoe kan hij/zij uitgedaagd worden om niet te versuffen en hoe kan je waarnemen dat deze vis zich goed voelt in een dergelijke situatie?
In mei 2013 bezochten we in Brussel de conferentie van de Federation of Veterinarians of Europe ‘Caring for the health and welfare of fish: a critical success factor for aquaculture’. Op deze conferentie bleek dat de meeste dierenartsen een oppervlakkige kijk hebben, als het gaat om het welzijn van gekweekte vissen en vooral aandacht hebben voor de afwezigheid van negatieve factoren als slecht water en slecht voedsel. Men is volstrekt niet gewend om er op te letten of er voor deze gekweekte vissen ook iets positiefs te beleven valt. Wij overwegen om hierover het gesprek aan te gaan met dierenartsen.
Dit artikel is gepubliceerd in 2014 in het magazine Vissenwelzijn. Bekijk hier het volledige magazine.