Tekst: Harry van Loon
Inleiding
Een vis te veel? Een vis te groot? Een vis ziek? Bij Vissenopvang Nederland kan je terecht met al je vissen die je zelf niet meer kan verzorgen. Kies niet meer voor de gemakkelijkste oplossing (het toilet of de sloot), maar breng ze gratis naar een van de centra van de Vissenopvang. Daar wordt je vis tijdelijk opgevangen en eventueel verzorgd. De mensen van de Vissenopvang zoeken tenslotte een nieuwe thuis voor je vis. Vissenopvang Nederland geeft je vis de kans opnieuw te … zwemmen!
Visje wordt groot
Op een dag krijgen we bij de Vissenopvang in Delfgauw een e-mail met de vraag of we een ‘visje’ kunnen opvangen en herplaatsen. Reden: het beestje wordt te groot voor zijn aquarium. Soort: onbekend. Wel gekend: merkwaardige snelgroei in slechts enkele maanden tijd. De eigenaar brengt ons even later een piepschuimdoos, gevuld met water en een klemgelegen vis. De roodstaartmeerval (Phractocephalus hemiliopterus) meet 60 centimeter. De eigenaar vertelt dat de vis bij aankoop 10 cm groot was en grootgebracht werd in een aquarium van 80 centimeter. Roodstaartmeervallen kunnen, zelfs in een aquarium, 180 cm groot worden! Het hoeft geen betoog dat de verkoop van dergelijke vissen pure waanzin is en dringend verboden moet worden.
Het verhaal van Koosje
Bij de Vissenopvang wordt de vis – die we tot ‘Koosje’ dopen – meteen in een grotere bak geplaatst. Van zijn nieuwe bewegingsvrijheid maakt hij dankbaar gebruik: na enkele weken wordt de bak als zijn territorium beschouwd en beschermd. Schoonmaken wordt bijna onmogelijk. Ook voeren wordt steeds lastiger, omdat Koos met bijna de helft van zijn lijf uit het water komt om zijn menu van mosselen en spiering aan te nemen. Koos wordt gedurende twee maanden persoonlijk verzorgd door onze vissenopvangster Margaret. Zij beslist dat er een nieuw onderkomen gezocht moet worden voor Koos, gezien zijn groei en de bijkomende agressie. We bellen rond naar particulieren, aquariumzaken, groothandels, dierentuinen, enzovoort. Na weken zoeken kunnen we terecht bij een dierentuin in Luxemburg, waar Koos met zijn ondertussen 90 centimeter een nieuw thuis krijgt.
Van de vieze vuile sloot naar Vissenopvang Nederland
Je weet het, je weet het niet … of je wilt het niet weten: veel vissen verdwijnen in het riool of in de sloot. Omdat mensen er geen raad mee weten of simpelweg willen stoppen met hun hobby. Omdat medicijnen te duur zijn of omdat niet goed geweten is hoe met een groeiende vis moet worden omgegaan. Het riool is vaak de makkelijkste uitweg, uiteraard onnodig en barbaars. Sommige vissen, zoals algeneters, kunnen een week in een riool overleven, anderen maximaal een dag. Mensen … een half uur.
De Vissenopvang Nederland werd opgericht door Reinier Riem. Hij houdt zich al 40 jaar bezig met het houden van vissen in aquaria. Reinier kwam er door veel lezen en luisteren achter dat er behoorlijk wat vissenleed in de aquariumwereld bestaat. Hij begon daarom in het klein met het opzetten van een vissenopvang: visjes ophalen en opvangen om ze vervolgens via Marktplaats weer gratis aan te bieden aan andere ‘aquarianen’. Een gevleugelde uitspraak van Reinier: “Net als bij ons klopt er ook een hartje in de vis en kennen vissen angst en gevoel. Veel vissen geven jongen; de meeste aquarianen weten daar wel raad mee, maar velen ook niet.”
Een club van aquarianen
De Vissenopvangcentra zijn er om vissen te helpen wanneer hun baasjes zich geen raad meer weten. Een club van ‘aquarianen’ probeert om gratis vissen op te vangen die in moeilijkheden verkeren. De Vissenopvang bestaat uit een groep van vrijwilligers, die allen de opvang uit eigen zak betalen. Van sponsoring is er (voorlopig) geen sprake. Wel maken we dankbaar gebruik van bevriende aquarianen die hun aquaria en vijvers beschikbaar stellen voor tijdelijke opvang. De coördinatie wordt geregeld vanuit Vissenopvang Delfgauw, waar mensen en vissen samenkomen. Op afspraak kan je hier een kijkbezoekje brengen of advies krijgen voor een individuele vissenopvang. We proberen om in heel Nederland binnen elke straal van 10 km vissenopvangcentra te voorzien, opdat geen enkele vis meer in de sloot of het toilet terechtkomt.
Vissenopvang en meer
Vissen kunnen bij ons bezorgd of gratis door ons opgehaald worden. Wij plaatsen ze in een voldoende ruim en schoon aquarium. Daar blijven ze een week in quarantaine ter controle op eventuele ziektes. In de Vissenopvang in Delfgauw is er zelfs een speciale ziekenboeg voorzien. Bovendien kan je in Delfgauw beroep doen op een noodopvang bij nachtelijke problemen. Na de controle worden gezonde vissen in schone aquaria geplaatst en aangeboden op Marktplaats.nl. Na een telefoontje kunnen deze ‘tweede-aquarium-vissen’ gratis opgehaald worden.
Bovendien kunnen wij advies geven over de verschillende visziekten en de bestrijding hiervan. Ook het ruilen van vissen kan bij ons. Veel aquarianen willen eens een ander biotoop proberen, dan kan men – indien voorradig – de vissen bij ons ruilen. Vissen bestellen kan echter niet.
De website van de Vissenopvang is hier te vinden.
Dit artikel is gepubliceerd in 2011 in het magazine VISinZICHT. Bekijk hier het volledige magazine.