De overheid heeft tot nu toe nauwelijks iets ondernomen om de mishandeling van kreeften en krabben tegen te gaan. De Vissenbescherming heeft daarom in 2013 de Tweede Kamer gevraagd om een verbod op het levend koken van kreeften en krabben: één van de meest wrede manieren om deze dieren te doden.
Dit resulteerde nog in 2013 in een motie van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer waarin de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, werd verzocht om te onderzoeken of kreeften en krabben eerst elektrisch verdoofd kunnen worden voordat ze gekookt worden. Het elektrisch verdoven van deze dieren gebeurt al sinds ruim 5 jaar in verschillende landen, waaronder Engeland, de Verenigde Staten en Noorwegen, met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkeld apparaat: de crustastun. Staatssecretaris Dijksma heeft vervolgens de Wageningse Universiteit verzocht om te onderzoeken of elektrische verdoving van kreeften en krabben mogelijk is. Dit heeft in mei 2015 geresulteerd in het rapport Welzijn en bedwelmen van krabben en kreeften: een literatuurstudie van onderzoeksinstituut IMARES van Wageningen UR. Hierin wordt gesteld dat het nog niet duidelijk is of het verdovingsapparaat, de crustastun, wel zo’n geschikt apparaat is. Kreeften hebben een tweetal zenuwstelsels, waarvan het onderste wellicht niet door de crustastun verdoofd zou worden. Dat is in ieder geval niet wetenschappelijk onderzocht. In het rapport wordt daarom voorgesteld om dat eerst nog eens precies uit te zoeken. Zowel staatssecretaris Dijksma als haar opvolger staatssecretaris Van Dam hebben helaas om verschillende redenen een dergelijk onderzoek afgewezen. We hebben over deze kwestie in de afgelopen tijd veel contact gehad met de staatssecretaris van EZ en met politici en onderzoekers. Op onze website is hiervan uitvoerig verslag gedaan.
Behandeling van kreeften en krabben zo spoedig mogelijk verbeteren
Het meest recente argument van het Ministerie van EZ om geen geld aan dit onderzoek te spenderen luidt dat het al geld besteedt aan de ontwikkeling van verdovingsapparatuur voor platvissen. Het gaat hierbij echter om een subsidie van drie jaar voor de periode 2014-2016. We gaan er daarom vanuit dat het Ministerie van EZ zich in 2017 zal inzetten om zo spoedig mogelijk de behandeling van kreeften en krabben in Nederland te verbeteren. Een extra argument hiervoor is dat de Nederlandse bevolking blijkens een recente opiniepeiling van mening is dat kreeften en krabben in staat zijn om pijn te ervaren en dat deze dieren zo snel mogelijk na de vangst verdoofd en gedood moeten worden.
Dit artikel is gepubliceerd in 2016 in het magazine Vissenwelzijn. Bekijk hier het volledige magazine.