Tekst: Danny Haelewaters – Hoofdredacteur VISinZICHT
Gisteren zag ik in de plaatselijke supermarkt een affiche ter promotie van het nieuwe tonijngamma van een niet nader te noemen merk. Vorige week was ik op restaurant. Ik hoorde, heel toevallig hoor ik die dingen altijd, een moeder tegen haar zoon zeggen: “Eet maar een stukje vis, jongen. Lekker, en nog gezond ook!” Meestal verdwijnt mijn trek in eten dan als sneeuw voor de zon. Ik begrijp niet dat er nog zo veel mensen zijn die geloven in ‘gezonde vis’. Dat gaat er bij mij gewoonweg niet in.
Hoe kan er nog gesproken worden van gezonde vis als we de oceanen al meer dan 100 jaar gebruiken als de grootste vuilnisbak ter wereld? Vanzelfsprekend heeft dat gevolgen voor de vissen, en alle andere dieren die in dat vervuilde water leven. Vis bevat weliswaar heel wat mineralen, zoals jodium en selenium, erg goed voor het menselijke lichaam. Vette vissoorten beschikken over een aanzienlijke hoeveelheid onverzadigde omega-3 vetzuren, goed voor het optimaal functioneren van cellen, weefsels en organen en voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel.
Daartegenover staat dat vissen zelf helemaal geen omega-3 aanmaken; zij krijgen het ook maar via de voeding binnen. Deze vetstoffen zitten in plantaardige plankton, gemakkelijk te kweken eencellige algen.
Ten tweede worden door Europa wel maximaal toegestane hoeveelheden giftige dioxines, pcb’s, methylkwik en andere gevaarlijke stoffen in vis aangegeven, maar de combinaties van deze toegestane hoeveelheden leiden in veel gevallen tot allerlei soorten kanker.
Tenslotte heb ik nog deze – schrijnende – getallenreeks voor u: 80% van de visbestanden is volgens de Verenigde Naties volledig of overgeëxploiteerd. Jaarlijks wordt er 120 miljard kilo vis uit de zee gehaald. Ongeveer 40% hiervan is bijvangst en gaat dood of gewond weer overboord. Populaties van onder andere kabeljauw, tonijn, zwaardvis en heel wat haaiensoorten slonken in de vorige eeuw met ruim 90%. Als we verder blijven vissen zoals we dat vandaag de dag doen, zo hebben wetenschappers met behulp van computermodellen aangetoond, is er in 2050 helemaal géén commerciële vis meer over. Dit geldt voor alle zeeën.
Dit artikel is gepubliceerd in 2011 in het magazine VISinZICHT. Bekijk hier het volledige magazine.