Ernstige geluidshinder voor de vissen in de Noordzee

De Noordzee wordt druk bevaren. Dagelijks varen er rond 400 zeeschepen. Ze maken veel lawaai en het zijn vooral de vissen, maar ook de kreeften en krabben en de schelpdieren die hier grote hinder van ondervinden. Geluid plant zich in water namelijk veel sterker voort dan in de lucht en benadeelt het oriëntatievermogen van de vissen. Het kan verwondingen en doofheid veroorzaken en kan zelfs hun zwemblaas doen knappen. Het zijn niet alleen de schepen die hinder veroorzaken, ook de bouw van windmolens en de windmolens zelf veroorzaken hinder en schade bij de vissen. Verder veroorzaken de tot ontploffing gebrachte mijnen en ander oorlogsgoed veel hinder. Het is daarom goed dat er onder leiding van Rijkswaterstaat internationaal onderzoek, naar de gevolgen van dit geluidsgeweld op het onderwaterleven, wordt uitgevoerd. De geluidsdeskundige Hans Slabbekoorn van de Leidse Universiteit  is hierbij betrokken.

De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten