Naar een minder barbaarse zeevisserij

Jaarlijks worden wereldwijd ongeveer 2.000 miljard vissen gevangen, waarvan ongeveer meer dan honderd miljard door schepen uit de Europese Unie. Dat komt neer op ongeveer 70.000 vissen per seconde het gehele jaar door!

Het overgrote deel van al die vissen heeft een zware doodstrijd gestreden, zowel door de manier van vangen in reusachtige netten als de ruwe manier van doden op de schepen. Wetenschappelijk onderzoek met hersenmetingen heeft laten zien dat veel vissen na hun gedwongen verblijf in het net eenmaal aan boord van een schip een groot aantal minuten en soms zelfs uren bij bewustzijn blijven, zelfs als ze op ijs gelegd worden.

De Vissenbescherming wil dat er andere vangstmethodes worden ontwikkeld waardoor vissen niet zoveel hoeven te lijden. Maar helaas moet met de ontwikkeling daarvan en het daarvoor benodigde wetenschappelijk onderzoek nog begonnen worden. Daarom zal het nog de nodige jaren duren voor die nieuwe methodes gereed zijn.

Intussen zijn er gelukkig wel de eerste methodes ontwikkeld om de gevangen vissen aan boord van de schepen meteen te bedwelmen en te doden. Zo kan worden voorkomen dat de vissen levend gestript worden, oftewel van hun ingewanden ontdaan, zoals nu vaak gebeurt. Er is nu een bedwelmingsmethode voor platvis en kabeljauw en voor zalm, maar die kan ook binnen een paar jaar geschikt gemaakt worden voor andere vissoorten.

Binnen de Europese Unie worden relatief weinig platvissen gevangen, maar veel meer pelagische vissen, zoals makreel en haring. Van groot belang is dat nu onderzocht gaat worden, of en hoe deze bedwelmingsmethode ook kan worden ingezet voor de pelagische soorten. Deze worden in veel grotere hoeveelheden tegelijk gevangen dan platvis: per trek zo’n 50.000 kilo in plaats van ongeveer 4.000 kilo bij platvis.

Een overzicht van het tot nu toe verrichte onderzoek op dit terrein met wat voorbeelden uit de praktijk is te vinden op de website van FishCount.

Dit artikel is gepubliceerd in 2015 in het magazine Vissenwelzijn. Bekijk hier het volledige magazine.


De website van de Vissenbescherming maakt gebruik van cookies. meer informatie

Voor een optimale werking van de website maken we gebruik van cookies. Als u beneden verder gaat op de website zonder uw cookie settings aan te passen, of u klikt op "Accepteer", dan betekent dit dat u het gebruik van cookies accepteert.

Sluiten